Emotional Freedom Techniques (EFT)

Emotional Freedom Techniques (EFT)

In mijn hoofd weet ik precies wat goed voor me is, het lukt me alleen niet om het ook zo te voelen in mijn lichaam.

EFT

Niets voelt zo machteloos en frustrerend als dat je jezelf elke dag vertelt hoe het ‘moet’, maar je tegelijkertijd niet van dat onderbuikgevoel afkomt dat daar tegenin gaat.

EFT is een fantastische methode waarmee je zulke blokkades in je lichaam kunt weghalen die jou in de weg zitten om je doel te bereiken.

Misschien herken je het wel. Je neemt jezelf steeds opnieuw weer voor om je eigen grenzen te bewaken. Om nee te zeggen als je voelt dat het je teveel wordt. Maar elke keer zeg je tegen beter weten in toch weer ja. Dat leidt tot oververmoeid, je voelt je uit balans, gaat jezelf overeten en krijgt depressieve gevoelens. Maar toch zorgt íets in je lichaam er steeds weer voor dat je over je eigen grenzen gaat.

En eigenlijk is dat heel logisch. Als je diep van binnen namelijk de overtuiging hebt dat anderen belangrijker zijn dan jij, zal je blijven rennen voor anderen ook al snak je naar rust en ruimte in je agenda.

Op wilskracht kun je echt wel stappen zetten in het stellen van je eigen grenzen. Maar die diepe overtuiging dat anderen belangrijker zijn dan jij, zit er nog steeds. Die blijft je lastig vallen. Hierdoor val je na een tijdje vaak terug in je oude gedrag.

Met EFT haal je de emotionele lading van de overtuiging af. En het is juist die lading die ervoor zorgt dat je tegen beter weten in over je grenzen gaat.

EFT zorgt ervoor dat de gedachte dat anderen belangrijker zijn dan jij, je opeens niets meer doet. Het klopt niet meer, het is niet meer jouw waarheid. De blokkade die jou steeds tegenwerkte om voor je grenzen te bewaken, ben je kwijt.

Kun je je voorstellen wat dat met je doet?

Hoe het werkt

Eigenlijk is het heel simpel.

In je lichaam zit een netwerk van energiebanen, die we meridianen noemen. Dit is niets zweverigs, de Chinezen ontdekten dit duizenden jaren geleden al en maken hier sindsdien dankbaar gebruik van. Bijvoorbeeld door middel van acupunctuur.

EFT lijkt een beetje op acupunctuur. Alleen worden er geen naalden gebruikt maar worden de meridianen beklopt. 

Door te kloppen op bepaalde punten op je gezicht, lichaam en handen, haal je de negatieve emotionele lading van een herinnering of overtuiging af. De blokkade die deze emotionele lading in je energiesysteem veroorzaakt, verdwijnt. De negatieve emotie of overtuiging heeft daardoor geen invloed meer op hoe jij je voelt en gedraagt op dit moment. Je herinnert je die bepaalde situatie nog wel, maar het roept geen emotie meer op. En die overtuiging die je altijd hebt gehad, is niet langer waarheid voor jou. Je stress systeem wordt niet meer geactiveerd en je voelt je niet meer geblokkeerd om te doen wat je wíl doen.

Meetbaar

Er is veel onderzoek gedaan naar EFT en dat gebeurt nog steeds. Hoewel nog niet duidelijk is hóe de meridianen precies verbonden zijn met ons zenuwstelsel en brein, is het wel te meten dát het zo is. Met een EEG apparaat is namelijk te zien dat bij toepassing van EFT de hersengolven direct reageren door een hersenactiviteit van ontspanning te laten zien.

Ook is er veel onderzoek gedaan naar de effecten van EFT op oorlogsveteranen die kampen met PTTS. Het effect van EFT is dat zij zich nog wel kunnen herinneren wat er tijdens de oorlog is gebeurd, maar de daaraan gekoppelde emoties ervaren zij niet meer. En deze ontkoppeling is blijvend. Hun voortdurend geactiveerde stress-systeem wordt tot rust gebracht. Hun hormoonbalans krijgt eindelijk de tijd om te herstellen, waardoor klachten zoals slapeloosheid, vermoeidheid en depressiviteit verdwijnen.

Wat voor mij het belangrijkste is, is dat EFT werkt. En dat doet het!

EFT helpt je onder andere als je:

  • last hebt van emotie-eten;
  • telkens over je eigen grenzen gaat, omdat je geen nee durft te zeggen;
  • zo moe bent van het in de lucht houden van alle ballen omdat iedereen voorgaat op jouw welzijn;
  • veel stress in je leven ervaart en niet weet hoe je de rust in je lichaam kunt bewaren;
  • niet doet wat je écht leuk vindt omdat je bang bent voor de reactie van anderen;
  • negatieve gedachten je leven laat domineren en het je niet lukt om die om te zetten naar positieve gedachten;
  • om alle herinneringen en overtuigingen met een negatieve emotionele lading te neutraliseren.

Met EFT heb je goud in handen om jezelf te bevrijden van alle blokkades die een gezonder, energieker en ontspannen leven in de weg staan.

Ik heb mijn opleiding gevolgd bij het opleidingsinstituut EQ-Libre van Yvonne Toeset en ik ben als gecertificeerd EFT practitioner aangesloten bij EFT-International.

Tijdens de sessies van mijn trajecten Hormoonbalans en Ultimate Bliss® pas ik EFT toe zodra we een blokkade tegenkomen. Het is ook mogelijk om losse sessies te boeken waarbij we met EFT aan de slag gaan.

Enkele reacties van cliënten tijdens een EFT-consult: “Ik kan nu voor het eerst naar deze reep chocolade kijken zoals mensen dat doen die geen last hebben van emotie-eten. Gewoon als een reep chocolade. Ik voel geen drang meer om hem nú op te eten!” “Ik zie nu in dat mijn baas me niet slecht vond in mijn werk maar dat hij juist potentie in me zag door die opleiding aan te bieden.” “Ik begrijp oprecht niet waarom ik me hier zo druk om maakte. Een fout maken is onderdeel van mijn leerproces”. “Waarom zou ik er eigenlijk niet mogen zijn, ik ben wie ik ben! Het kriebelt zelfs om aan de slag te gaan.”  

Ervaringen

“Karen is een hele fijne coach. Naast dat ze veel kennis heeft over voeding en leefstijl, voel ik me als mens gezien en gehoord door haar. Door haar begeleiding leer ik anders (positiever) te kijken naar eten, gezonde leefstijl en naar mijzelf wat betreft de (soms slechte) relatie die ik met mezelf en voeding heb. Ze maakt me bewust van het feit dat ik niet zo streng voor mezelf hoef te zijn zonder dat ik mijn gezonde leefstijl overboord gooi. Mijn mindset is door Karens kennis en coaching positief veranderd waar ik de rest van mijn leven profijt bij heb en mooie resultaten mee behaal (nu al 20 kg eraf!).”

- Tania, 43 jaar

“De begeleiding was heel prettig. Karen is heel liefdevol en luistert goed. Het was zeker niet altijd makkelijk, maar Karen heeft me altijd gesteund om door te gaan en om voor mezelf op te komen. Ik ben naar mijn eigen gevoel gaan luisteren en durf daar op te vertrouwen. En dat geeft me zoveel kracht. Als het weer even wat minder gaat weet ik nu wat ik eraan kan doen.”

- Adile, 46 jaar

“Ik heb nooit geleerd wat ík wil en dat ík belangrijk ben. Voor mij was iedereen belangrijk behalve ik. Daardoor zat ik niet goed in mijn vel en at ik mijn emoties weg. Nu snap ik het proces, wat er gebeurt als ik ga eten. Ik weet wat mijn behoefte is als ik ga eten, wat er aan de hand is en wat ik wil weg eten. Ik mag er zijn van mezelf en ben trots met wat ik heb bereikt. Ik heb zelfs keuzes gemaakt waarvan ik een jaar niet had durven dromen!”

- Esther, 45 jaar

Start alvast thuis met de gratis hormoontest

Veel klachten zoals vermoeidheid, een kort lontje, stemmingswisselingen of zwaarder worden zonder veel te eten, hebben te maken met een verstoorde hormoonbalans. Ben je benieuwd hoe het met jouw hormoonbalans is?