Help je hormoonbalans een handje!

Help je hormoonbalans een handje!

Hormonen: we hebben ze allemaal, maar wat doen ze eigenlijk? En hoe houd je ze een beetje in balans?

hormoonbalans

Hormonen vormen de basis voor hoe je je voelt. Wanneer je hormonen uit balans zijn, kun je veel verschillende klachten ontwikkelen. Denk hierbij aan vermoeidheid, gewichtstoename, depressieve gevoelens en stemmingswisselingen. Ook huidproblemen, haaruitval, concentratieproblemen of een opgejaagd gevoel kunnen gevolgen zijn van een verstoorde hormoonhuishouding.

Om te weten hoe je je hormonen (weer) in balans krijgt, is het belangrijk om weten wat hormonen eigenlijk zijn. Kort gezegd zijn hormonen stofjes die je lichaam aanmaakt en die via de bloedbaan je organen en weefsels aansturen om allerlei lichaamsfuncties en -processen te regelen. Ze hebben invloed op langlopende lichaamsprocessen, zoals de stofwisseling of de puberteit. Maar ook kortlopende lichaamsprocessen worden gereguleerd door hormonen. Denk hierbij aan je bloeddruk of angstreacties.

Er zijn verschillende hormonen die uit balans kunnen raken en dan klachten veroorzaken.. Een overschot aan oestrogeen zorgt voor hele heftige menstruaties en een toename in gewicht, terwijl de bekende opvliegers in de (pre)menopauze komen door een oestrogeendeficiëntie. Een verminderde aanmaak van progesteron leidt tot angstige gevoelens en slaapproblemen. Een verstoorde insulineaanmaak veroorzaakt vermoeidheid, en testosteron heeft invloed op je libido en de gezondheid van je botten. Een piek in het hormoon cortisol zorgt ervoor dat je niet tot rust komt.

Je hormonen zijn ontzettend gevoelig en ze werken veel samen. Als één hormoon uit balans is, heeft dit ook invloed op de rest. Je hormonen reageren direct op je gedrag. Door goed voor ze te zorgen, kun je de kans op klachten verminderen. Hoe je goed voor ze zorgt? Aan de hand van de drie pijlers: voeding, beweging en stressmanagement.

Voeding

Wat je eet en drinkt heeft veel invloed op de aanmaak en afbraak van hormonen. Probeer zoveel mogelijk onbewerkte natuurproducten te kiezen. Deze verstoren je bloedsuikerspiegel het minst. Ook is het belangrijk dat je er een gevarieerd dieet op nahoudt. Bovendien is het niet alleen belangrijk wat je binnenkrijgt, maar ook hoe je lichaam dit verwerkt. Je lichaam heeft bijvoorbeeld vaak moeite met gluten, zuivel en suiker. Door gezond te eten voeg je niet alleen jaren aan je leven toe, maar ook leven aan jouw jaren.

Beweging

Sporten is gezond. Nu heeft natuurlijk niet iedereen tijd, zin of de mogelijkheid om drie avonden in de week in de sportschool te staan. Sterker nog, door te hard sporten en over je grenzen te gaan raakt je hormoonbalans nóg meer verstoord. Je maakt meer cortisol en adrenaline aan, die een negatieve invloed hebben op het hormoon progesteron, dat voor ontspanning zorgt. Maar je kunt ook op een laagdrempelige manier meer bewegen. Wandelen, traplopen, zwemmen, fietsen of trampoline springen: zo houd je het voor jezelf leuk!

Stressmanagement

Een beetje stress is gezond. Tijdens een stresssituatie maakt ons lichaam de hormonen cortisol, adrenaline en noradrenaline aan. Deze geven ons extra energie, we worden alert en scherp. Maar we ervaren steeds vaker langdurige stress. En daar is ons lichaam niet op gebouwd. Dit kan bijvoorbeeld leiden toteen hoge bloeddruk hart- en vaatziekten, vermoeidheid en depressie. Gezonde voeding en voldoende beweging verminderen stress. Maar ook mindfulness, ademhalingsoefeningen en yoga helpen hierbij. Wist je dat verkeerde voeding ook een vorm van stress is voor je lichaam?

Je hormonen spelen een grotere rol dan je in de eerste instantie zou denken. Zorg dus goed voor jezelf en daarmee voor je hormonen en zie klachten als een uitnodiging om iets te veranderen in je leefstijl. Door te focussen op de drie pijlers krijg je je hormoonbalans weer op peil. Je voelt weer dat je leeft!

Ervaringen

“Karen is een hele fijne coach. Naast dat ze veel kennis heeft over voeding en leefstijl, voel ik me als mens gezien en gehoord door haar. Door haar begeleiding leer ik anders (positiever) te kijken naar eten, gezonde leefstijl en naar mijzelf wat betreft de (soms slechte) relatie die ik met mezelf en voeding heb. Ze maakt me bewust van het feit dat ik niet zo streng voor mezelf hoef te zijn zonder dat ik mijn gezonde leefstijl overboord gooi. Mijn mindset is door Karens kennis en coaching positief veranderd waar ik de rest van mijn leven profijt bij heb en mooie resultaten mee behaal (nu al 20 kg eraf!).”

- Tania, 43 jaar

“De begeleiding was heel prettig. Karen is heel liefdevol en luistert goed. Het was zeker niet altijd makkelijk, maar Karen heeft me altijd gesteund om door te gaan en om voor mezelf op te komen. Ik ben naar mijn eigen gevoel gaan luisteren en durf daar op te vertrouwen. En dat geeft me zoveel kracht. Als het weer even wat minder gaat weet ik nu wat ik eraan kan doen.”

- Adile, 46 jaar

“Ik heb nooit geleerd wat ík wil en dat ík belangrijk ben. Voor mij was iedereen belangrijk behalve ik. Daardoor zat ik niet goed in mijn vel en at ik mijn emoties weg. Nu snap ik het proces, wat er gebeurt als ik ga eten. Ik weet wat mijn behoefte is als ik ga eten, wat er aan de hand is en wat ik wil weg eten. Ik mag er zijn van mezelf en ben trots met wat ik heb bereikt. Ik heb zelfs keuzes gemaakt waarvan ik een jaar niet had durven dromen!”

- Esther, 45 jaar

Start alvast thuis met de gratis hormoontest

Veel klachten zoals vermoeidheid, een kort lontje, stemmingswisselingen of zwaarder worden zonder veel te eten, hebben te maken met een verstoorde hormoonbalans. Ben je benieuwd hoe het met jouw hormoonbalans is?