Grip op je energiebalans

Grip op je energiebalans

Als je je structureel vermoeid voelt, is het belangrijk om je bewust te zijn van wat jou energie kost of juist geeft. Dit is voor iedereen anders. Terwijl de één helemaal oplaadt tijdens een groot feest, moet de ander daar dagen van bijkomen. Wil jij je batterij weer opgeladen krijgen, dan moet je dus weten wat je energievreters én je energiegevers zijn en moet je zorgen dat deze met elkaar in balans zijn.

1. Energievreters

Een energievreter kan van alles zijn:
– een autorit in de spits
– een verplichte afspraak
– een sociale activiteit waar je tegenop ziet
– bepaalde mensen in je omgeving
– gedoe op je werk, of met vrienden of familie
– een drukke omgeving
– verveeld zijn
– een slechte sfeer
– een negatieve mindset, steeds maar piekeren of je zorgen maken over een bepaalde situatie
Enzovoort.

Als je er bewust op gaat letten, zul je heel duidelijk voelen dat de energievreter je moe of zelfs uitgeput maakt.

2. Energiegevers

Energiegevers kosten je geen moeite. Je verheugt je erop ze te doen en na afloop voel je je weer helemaal opgeladen:
– een etentje met vriendinnen
– bezig zijn met je hobby
quality-time met je gezin
– in de natuur zijn
– muziek luisteren
– een strandwandeling maken
– een cappuccino bij je favoriete restaurant
Enzovoort.

3. Energiegevers én -vreters

Je hebt energiegevers die stiekem ook energie kosten. Zo kun je van een avondje uit superveel energie krijgen, maar moet je er toch ook van bijkomen. Hoeveel energie ze geven en tegelijkertijd kosten, hangt af van hoe vol jouw batterij op dat moment is. De ene keer kost iets in verhouding meer energie dan de andere keer. Hoe energieker je bent, hoe minder deze energiegevers je tegelijkertijd energie kosten.

4. Vermomde energiegevers

Tot slot heb je energiegevers die in eerste instantie niet zo hoeven te voelen. Meditatie, mindfulness, de stilte opzoeken, sporten na je werk of pauze nemen terwijl je weet dat je je werk die dag niet af krijgt: je ziet er van tevoren misschien een beetje tegenop – zeker als je energieniveau laag is – maar als je het gedaan hebt, voel je je weer helemaal opgeladen.

Zó krijg je inzicht in en grip op je eigen balans

✔️ 1. Energievreters
Neem de afgelopen dag stapje voor stapje door en schrijf onder elkaar welke gebeurtenissen, personen, activiteiten, gedachtes et cetera je energie hebben gekost. Het hoeven niet per se grote dingen te zijn: de boze blik van iemand kan er al voor zorgen dat je energie weglekt.
✔️ 2. Energiegevers
Nu schrijf je op wat jou de vorige dag energie heeft gegeven. Ook hier hoeven het niet alleen grote dingen te zijn. De opkomende zon of de groet van de buurvrouw kan ook veel energie geven.
✔️
 3. Energiegevers én -vreters
Zet nu onder elkaar welke energiegevers je de vorige dag tegelijkertijd ook energie hebben gekost.
✔️ 4. Vermomde energiegevers
Zet tot slot onder elkaar welke vermomde energiegevers er zijn geweest.
✔️ 5. Als je terugdenkt aan gisteren, was dat dan een dag die jou meer energie heeft gekost dan opgeleverd? Als dit zo is, kijk dan kritisch naar de energiegevers en -vreters van die dag. Vaak hebben we een negatieve balans; niet zozeer omdat er te veel energievreters zijn, maar omdat we te weinig doen wat ons oplaadt. Het kan helpen om alle energievreters en -gevers een cijfer te geven. Iets wat veel energie heeft gegeven of gekost, krijgt een hoog cijfer en andersom. Een energiegever die ook energie heeft gekost, krijgt dus twee cijfers. Zo krijg je nog scherper waarom er te veel energie is weggelekt.
✔️ 6. Bedenk nu voor jezelf wat je kunt wijzigen in je dagindeling, zodat je gedurende de dag meer energiegevers hebt. Vergeet vooral de vermomde energiegevers niet. Het is echt belangrijk dat die structureel terugkomen gedurende de dag. Misschien kun je er ook voor zorgen dat er energievreters verdwijnen of minder energie vreten.
✔️ 7. Op dezelfde manier kun je kijken hoe de energiebalans van de komende dagen er waarschijnlijk zal uitzien. En als het nodig is, kun je al wat extra energiegevers inbouwen die je batterij tijdens die dagen gevuld houden.

Mocht je merken dat je mindset een grote energievreter is – bijvoorbeeld omdat je vaak piekert of je de dingen die je doet wel goed doet en wat anderen ervan zullen denken – dan is EFT (Emotional Freedom Techniques) oftewel tapping een mooie methode om dit energielek te dichten. Met EFT zorg je er namelijk voor dat je je niet meer druk maakt of je het wel goed hebt gedaan en wat anderen ervan zullen vinden.

Wil je meer weten over hoe EFT invloed kan hebben op je mindset en daarmee op je energiebalans? Neem vrijblijvend contact met me op!

Ervaringen

“Karen is een hele fijne coach. Naast dat ze veel kennis heeft over voeding en leefstijl, voel ik me als mens gezien en gehoord door haar. Door haar begeleiding leer ik anders (positiever) te kijken naar eten, gezonde leefstijl en naar mijzelf wat betreft de (soms slechte) relatie die ik met mezelf en voeding heb. Ze maakt me bewust van het feit dat ik niet zo streng voor mezelf hoef te zijn zonder dat ik mijn gezonde leefstijl overboord gooi. Mijn mindset is door Karens kennis en coaching positief veranderd waar ik de rest van mijn leven profijt bij heb en mooie resultaten mee behaal (nu al 20 kg eraf!).”

- Tania, 43 jaar

“De begeleiding was heel prettig. Karen is heel liefdevol en luistert goed. Het was zeker niet altijd makkelijk, maar Karen heeft me altijd gesteund om door te gaan en om voor mezelf op te komen. Ik ben naar mijn eigen gevoel gaan luisteren en durf daar op te vertrouwen. En dat geeft me zoveel kracht. Als het weer even wat minder gaat weet ik nu wat ik eraan kan doen.”

- Adile, 46 jaar

“Ik heb nooit geleerd wat ík wil en dat ík belangrijk ben. Voor mij was iedereen belangrijk behalve ik. Daardoor zat ik niet goed in mijn vel en at ik mijn emoties weg. Nu snap ik het proces, wat er gebeurt als ik ga eten. Ik weet wat mijn behoefte is als ik ga eten, wat er aan de hand is en wat ik wil weg eten. Ik mag er zijn van mezelf en ben trots met wat ik heb bereikt. Ik heb zelfs keuzes gemaakt waarvan ik een jaar niet had durven dromen!”

- Esther, 45 jaar

Start alvast thuis met de gratis hormoontest

Veel klachten zoals vermoeidheid, een kort lontje, stemmingswisselingen of zwaarder worden zonder veel te eten, hebben te maken met een verstoorde hormoonbalans. Ben je benieuwd hoe het met jouw hormoonbalans is?