Grip op je energiebalans
Grip op je energiebalans
Als je je structureel vermoeid voelt, is het belangrijk om je bewust te zijn van wat jou energie kost of juist geeft. Dit is voor iedereen anders. Terwijl de één helemaal oplaadt tijdens een groot feest, moet de ander daar dagen van bijkomen. Wil jij je batterij weer opgeladen krijgen, dan moet je dus weten wat je energievreters én je energiegevers zijn en moet je zorgen dat deze met elkaar in balans zijn.
1. Energievreters
Een energievreter kan van alles zijn:
– een autorit in de spits
– een verplichte afspraak
– een sociale activiteit waar je tegenop ziet
– bepaalde mensen in je omgeving
– gedoe op je werk, of met vrienden of familie
– een drukke omgeving
– verveeld zijn
– een slechte sfeer
– een negatieve mindset, steeds maar piekeren of je zorgen maken over een bepaalde situatie
Enzovoort.
Als je er bewust op gaat letten, zul je heel duidelijk voelen dat de energievreter je moe of zelfs uitgeput maakt.
2. Energiegevers
Energiegevers kosten je geen moeite. Je verheugt je erop ze te doen en na afloop voel je je weer helemaal opgeladen:
– een etentje met vriendinnen
– bezig zijn met je hobby
– quality-time met je gezin
– in de natuur zijn
– muziek luisteren
– een strandwandeling maken
– een cappuccino bij je favoriete restaurant
Enzovoort.
3. Energiegevers én -vreters
Je hebt energiegevers die stiekem ook energie kosten. Zo kun je van een avondje uit superveel energie krijgen, maar moet je er toch ook van bijkomen. Hoeveel energie ze geven en tegelijkertijd kosten, hangt af van hoe vol jouw batterij op dat moment is. De ene keer kost iets in verhouding meer energie dan de andere keer. Hoe energieker je bent, hoe minder deze energiegevers je tegelijkertijd energie kosten.
4. Vermomde energiegevers
Tot slot heb je energiegevers die in eerste instantie niet zo hoeven te voelen. Meditatie, mindfulness, de stilte opzoeken, sporten na je werk of pauze nemen terwijl je weet dat je je werk die dag niet af krijgt: je ziet er van tevoren misschien een beetje tegenop – zeker als je energieniveau laag is – maar als je het gedaan hebt, voel je je weer helemaal opgeladen.
Zó krijg je inzicht in en grip op je eigen balans
✔️ 1. Energievreters
Neem de afgelopen dag stapje voor stapje door en schrijf onder elkaar welke gebeurtenissen, personen, activiteiten, gedachtes et cetera je energie hebben gekost. Het hoeven niet per se grote dingen te zijn: de boze blik van iemand kan er al voor zorgen dat je energie weglekt.
✔️ 2. Energiegevers
Nu schrijf je op wat jou de vorige dag energie heeft gegeven. Ook hier hoeven het niet alleen grote dingen te zijn. De opkomende zon of de groet van de buurvrouw kan ook veel energie geven.
✔️ 3. Energiegevers én -vreters
Zet nu onder elkaar welke energiegevers je de vorige dag tegelijkertijd ook energie hebben gekost.
✔️ 4. Vermomde energiegevers
Zet tot slot onder elkaar welke vermomde energiegevers er zijn geweest.
✔️ 5. Als je terugdenkt aan gisteren, was dat dan een dag die jou meer energie heeft gekost dan opgeleverd? Als dit zo is, kijk dan kritisch naar de energiegevers en -vreters van die dag. Vaak hebben we een negatieve balans; niet zozeer omdat er te veel energievreters zijn, maar omdat we te weinig doen wat ons oplaadt. Het kan helpen om alle energievreters en -gevers een cijfer te geven. Iets wat veel energie heeft gegeven of gekost, krijgt een hoog cijfer en andersom. Een energiegever die ook energie heeft gekost, krijgt dus twee cijfers. Zo krijg je nog scherper waarom er te veel energie is weggelekt.
✔️ 6. Bedenk nu voor jezelf wat je kunt wijzigen in je dagindeling, zodat je gedurende de dag meer energiegevers hebt. Vergeet vooral de vermomde energiegevers niet. Het is echt belangrijk dat die structureel terugkomen gedurende de dag. Misschien kun je er ook voor zorgen dat er energievreters verdwijnen of minder energie vreten.
✔️ 7. Op dezelfde manier kun je kijken hoe de energiebalans van de komende dagen er waarschijnlijk zal uitzien. En als het nodig is, kun je al wat extra energiegevers inbouwen die je batterij tijdens die dagen gevuld houden.
Mocht je merken dat je mindset een grote energievreter is – bijvoorbeeld omdat je vaak piekert of je de dingen die je doet wel goed doet en wat anderen ervan zullen denken – dan is EFT (Emotional Freedom Techniques) oftewel tapping een mooie methode om dit energielek te dichten. Met EFT zorg je er namelijk voor dat je je niet meer druk maakt of je het wel goed hebt gedaan en wat anderen ervan zullen vinden.
Wil je meer weten over hoe EFT invloed kan hebben op je mindset en daarmee op je energiebalans? Neem vrijblijvend contact met me op!