Zorg vooral goed voor deze drie hormonen!

Zorg vooral goed voor deze drie hormonen!

Onze hormonen zijn net een orkest. Als één muzikant een valse noot speelt, valt dat wellicht niet zo op. Maar hoe meer valse noten er worden gespeeld, hoe minder mooi het muziekstuk zal klinken. Zo werkt dat ook met onze hormonen.

hormonen

Als er één hormoon uit balans is, zullen de andere hormonen ‘bijsturen’ om de totale hormoonbalans te herstellen. Maar hoe meer hormonen er uit balans zijn, hoe moeilijker dat zal zijn. Een verstoorde hormoonbalans geeft allerlei klachten. Belangrijk dus om te zorgen dat de balans niet verstoord wordt. Hou daarom vooral deze drie belangrijke hormonen in de gaten:

Insuline

Insuline is het hormoon dat je bloedsuikerspiegel regelt. Als je lichaam teveel insuline moet produceren doordat je bijvoorbeeld verkeerde voedingskeuzes maakt, wordt glucose omgezet in vet. En omgekeerd, je breekt vet ook moeilijker af. Naast gewichtstoename geeft een disbalans van dit hormoon klachten als vermoeidheid, concentratieproblemen, drang naar zoet, stemmingswisselingen en ontstekingen. Uiteindelijk kan het zelfs leiden tot Diabetes II en allerlei andere welvaartsziekten.

Oestrogenen

En dan gaat het vooral om de balans met het hormoon progesteron. Als er een disbalans is, ontstaan er allerlei klachten die samenhangen met onze cyclus, zoals PMS, vermoeidheidsklachten, gewichtstoename, slaapproblemen, stemmingswisselingen.

Cortisol

Cortisol wordt aangemaakt bij stress. En stress – als het chronisch is – is een echte sluipmoordenaar. Stress krijgt voorrang boven alle andere processen in het lichaam. Het zorgt dus ook voor een disbalans van de insulinespiegel en de oestrogenen-progesteron balans! Stress zorgt voor de meest uiteenlopende klachten van vermoeidheid, gewichtstoename, concentratieproblemen tot depressieve gevoelens, een slechte huid, darmklachten en welvaartsziekten.

Voeding heeft een enorme invloed op onze hormoonbalans. Begin dus met je lijf van de juiste voedingsstoffen te voorzien. Maar vergeet daarnaast niet om op alle vlakken goed voor jezelf te zorgen. Beweeg en ontspan voldoende en zorg dat je positief in het leven staat. Pieker niet teveel en volg je hart. Je hormonen zullen je dankbaar zijn en jij vervolgens je hormonen!

Ervaringen

“Karen is een hele fijne coach. Naast dat ze veel kennis heeft over voeding en leefstijl, voel ik me als mens gezien en gehoord door haar. Door haar begeleiding leer ik anders (positiever) te kijken naar eten, gezonde leefstijl en naar mijzelf wat betreft de (soms slechte) relatie die ik met mezelf en voeding heb. Ze maakt me bewust van het feit dat ik niet zo streng voor mezelf hoef te zijn zonder dat ik mijn gezonde leefstijl overboord gooi. Mijn mindset is door Karens kennis en coaching positief veranderd waar ik de rest van mijn leven profijt bij heb en mooie resultaten mee behaal (nu al 20 kg eraf!).”

- Tania, 43 jaar

“De begeleiding was heel prettig. Karen is heel liefdevol en luistert goed. Het was zeker niet altijd makkelijk, maar Karen heeft me altijd gesteund om door te gaan en om voor mezelf op te komen. Ik ben naar mijn eigen gevoel gaan luisteren en durf daar op te vertrouwen. En dat geeft me zoveel kracht. Als het weer even wat minder gaat weet ik nu wat ik eraan kan doen.”

- Adile, 46 jaar

“Ik heb nooit geleerd wat ík wil en dat ík belangrijk ben. Voor mij was iedereen belangrijk behalve ik. Daardoor zat ik niet goed in mijn vel en at ik mijn emoties weg. Nu snap ik het proces, wat er gebeurt als ik ga eten. Ik weet wat mijn behoefte is als ik ga eten, wat er aan de hand is en wat ik wil weg eten. Ik mag er zijn van mezelf en ben trots met wat ik heb bereikt. Ik heb zelfs keuzes gemaakt waarvan ik een jaar niet had durven dromen!”

- Esther, 45 jaar

Start alvast thuis met de gratis hormoontest

Veel klachten zoals vermoeidheid, een kort lontje, stemmingswisselingen of zwaarder worden zonder veel te eten, hebben te maken met een verstoorde hormoonbalans. Ben je benieuwd hoe het met jouw hormoonbalans is?