Wat chakra’s te maken hebben met je hormoonbalans

Wat chakra’s te maken hebben met je hormoonbalans

Wij mensen zijn energetische wezens. Chakra’s kun je zien als een soort wielen die de energie door het lichaam heen laten stromen. We hebben er zeven, verspreid over ons lichaam. Elk chakra heeft een eigen werking.

chakra's

Maar wat heeft dit met onze hormoonbalans te maken, vraag je je wellicht af.

Chakra’s zijn zowel fysiek als energetisch gekoppeld aan onze hormoonklieren. Als er blokkades zitten in een chakra, heeft dat invloed op de desbetreffende hormoonklier en daarmee op de hormoonbalans.

Benieuwd welk chakra invloed heeft op welke hormoonklier?

1e chakra

1e chakra ligt ter hoogte van je stuitje en heeft alles te maken met je fundament. Met je aarding en je overlevingsmechanisme. De hormoonklieren die hierbij horen zijn de bijnieren (stresshormonen). Als dit chakra niet goed werkt, uit zich dat in een actief werkend vlucht- en vechtmechanisme. Oftewel een stress systeem dat snel geactiveerd wordt.

2e chakra

2e chakra ligt in de onderbuik, twee vingers onder de navel. Dit chakra staat voor de interactie met de mensen om je heen. Voor plezier en verlangen. Maar ook voor creatie en seksualiteit. De hormoonklieren die hierbij horen zijn de geslachtsorganen (geslachtshormonen).

3e chakra

3e chakra is de zonnevlecht en ligt ter hoogte van je bovenbuik, onder het borstbeen. Het is de plek voor macht, onze wil en kracht. Het staat voor actie en het richting geven aan je wil. De hormoonklier die hierbij hoort is de alvleesklier (insuline).

4e chakra

4e chakra is het hartchakra en ligt in het midden van je borst. Dit chakra staat voor het aangaan van relaties en liefde. Met liefde bedoel ik niet seksueel en lichaamsgericht maar de ongebonden liefde. Zelfliefde en compassie. Het orgaan dat bij dit chakra hoort is de thymus. Dit is weliswaar geen hormoonklier, maar dit orgaan speelt een belangrijke rol bij onze afweer.

5e chakra

5e chakra is de keelchakra en ligt ter hoogte van de keel. Dit chakra heeft alles te maken met de manier waarop we ons uiten, of juist niet, en onze creativiteit. Met expressie: spreken, schrijven, zang, kunst. Je geeft ermee door wat je bent. De hormoonklier die hierbij hoort is de schildklier (thyroxine).

6e chakra

6e chakra wordt ook wel ons derde oog genoemd en ligt ter hoogte van het voorhoofd, in het midden iets boven de ogen. Het staat voor onze intuïtie, de stille stem die je hoort en voelt als je behoeften, wensen en emoties als angst, afkeer en hebberigheid, in rust zijn. De hormoonklier die hierbij hoort is de pijnappelklier (melatonine).

7e chakra

7e chakra ligt op de kruin, boven op het hoofd en is naar boven gericht. Dit chakra is het centrum van ons kosmische bewustzijn. De hormoonklieren die hierbij horen zijn de hypofyse en in mindere mate de pijnappelklier (melatonine).

Als er blokkades in een chakra zitten, dan stroomt de energie dus niet goed. En dat heeft invloed op je hormoonbalans.

Als holistisch hormoontherapeut kijk ik dan ook niet alleen naar voeding, beweging, ontspanning en mindset, wat heel belangrijk is voor het herstel van de hormoonbalans. Ik kijk daarnaast ook of er blokkades zitten in chakra’s en als die er zijn, hef ik ze voor je op.

Ben je benieuwd naar mijn aanpak? Boek hier een vrijblijvende call, waarin ik je graag uitleg wat ik voor je kan betekenen.

Liefs Karen

Ervaringen

“Karen is een hele fijne coach. Naast dat ze veel kennis heeft over voeding en leefstijl, voel ik me als mens gezien en gehoord door haar. Door haar begeleiding leer ik anders (positiever) te kijken naar eten, gezonde leefstijl en naar mijzelf wat betreft de (soms slechte) relatie die ik met mezelf en voeding heb. Ze maakt me bewust van het feit dat ik niet zo streng voor mezelf hoef te zijn zonder dat ik mijn gezonde leefstijl overboord gooi. Mijn mindset is door Karens kennis en coaching positief veranderd waar ik de rest van mijn leven profijt bij heb en mooie resultaten mee behaal (nu al 20 kg eraf!).”

- Tania, 43 jaar

“De begeleiding was heel prettig. Karen is heel liefdevol en luistert goed. Het was zeker niet altijd makkelijk, maar Karen heeft me altijd gesteund om door te gaan en om voor mezelf op te komen. Ik ben naar mijn eigen gevoel gaan luisteren en durf daar op te vertrouwen. En dat geeft me zoveel kracht. Als het weer even wat minder gaat weet ik nu wat ik eraan kan doen.”

- Adile, 46 jaar

“Ik heb nooit geleerd wat ík wil en dat ík belangrijk ben. Voor mij was iedereen belangrijk behalve ik. Daardoor zat ik niet goed in mijn vel en at ik mijn emoties weg. Nu snap ik het proces, wat er gebeurt als ik ga eten. Ik weet wat mijn behoefte is als ik ga eten, wat er aan de hand is en wat ik wil weg eten. Ik mag er zijn van mezelf en ben trots met wat ik heb bereikt. Ik heb zelfs keuzes gemaakt waarvan ik een jaar niet had durven dromen!”

- Esther, 45 jaar

Start alvast thuis met de gratis hormoontest

Veel klachten zoals vermoeidheid, een kort lontje, stemmingswisselingen of zwaarder worden zonder veel te eten, hebben te maken met een verstoorde hormoonbalans. Ben je benieuwd hoe het met jouw hormoonbalans is?