Omega 3 vetzuren

Omega 3 vetzuren

Ons lichaam bestaat uit miljarden cellen. Wanneer deze cellen lekker in hun vel zitten zijn hun membranen (celwanden) zacht en doorlaatbaar. Hierdoor kunnen ze makkelijk gezonde voedingsstoffen uit ons eten opnemen en afvalstoffen uitscheiden.

omega 3

Wanneer onze cellen niet zo lekker in hun vel zitten, worden hun membranen hard en stijf. Het gevolg hiervan is dat ze nog slechts in beperkte mate voedingsstoffen en zuurstof kunnen opnemen en afvalstoffen kunnen uitscheiden. Dit kan leiden tot sluimerende ontstekingen. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat dit soort laaggradige ontstekingen aan de basis staan van allerlei chronische aandoeningen, mentale problemen, concentratieproblemen enz.

Meer omega 3

Bij het gezond houden van onze cellen spelen gezonde vetzuren de belangrijkste rol en dan voornamelijk de verhouding tussen omega 3 en omega 6 vetzuren. Door onze huidige voeding is deze verhouding bij bijna iedereen uit balans. Onze voeding bevat namelijk veel te veel omega 6. Omega 6 is ontstekingsbevorderend en omega 3 is ontstekingsremmend. Even kort door de bocht gezegd: je lijf staat dus continue in brand door een teveel aan omega 6 en je hebt te weinig bluswater door een tekort aan omega 3.

Meer omega 3 eten is dus essentieel voor je gezondheid. Naast het gezond houden van onze cellen is omega 3 een bouwstof van onze hersenen. Dankzij het feit dat wij miljoenen jaren geleden vis zijn gaan eten, konden onze hersenen groeien en zijn wij geworden tot wie we nu zijn. Daarnaast is omega 3 belangrijk voor onder meer ons hart en gezichtsvermogen.

Wat is omega 3?

Omega 3 is een groep van meervoudig onverzadigde vetzuren, waaronder het plantaardige alfa-linoleenzuur (ALA) en de visvetzuren eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA).

ALA is een essentieel vetzuur, dat je lichaam niet zelf kan aanmaken. Je moet het dus binnenkrijgen via voeding. Je lichaam kan uit ALA ook EPA en DHA aanmaken, maar alleen in zeer kleine hoeveelheden. Met het eten van voeding met ALA lukt het dan ook niet om genoeg omega 3 binnen te krijgen. Het beste is daarom om daarnaast voedingsbronnen met EPA en DHA te eten, zodat je deze belangrijke visvetzuren rechtstreeks binnenkrijgt.

Waar zit omega 3 in?

Omega 3 zit in zowel plantaardige als dierlijke bronnen. ALA komt vooral voor in plantaardige oliën zoals lijnzaadolie, groene bladgroenten, walnoten, zeewier en avocado. Visvetzuren EPA en DHA vind je in vette vis zoals zalm, sardines en haring, maar ook in eieren (sommige worden zelfs verrijkt met omega 3 door deze vetzuren toe te voegen aan kippenvoer) en schaal- en schelpdieren. Vissen maken EPA en DHA overigens niet zelf aan, maar halen het uit de algen die ze eten.

Advies

Het advies van de gezondheidsraad is om dagelijks 250-500 mg (combinatie EPA en DHA) te nemen om gezond te blijven. Wat in de praktijk van belang is, is de verhouding omega 3 – omega 6 in je voeding. Hoe meer omega 6 je eet, hoe groter je behoefte aan omega 3 is. De optimale verhouding is ongeveer 1: 5, terwijl we tot wel 1:20 eten. Teveel omega 3 eten kan schadelijk zijn, maar tussen de 3000-5000 mg lijkt veilig te zijn.

Ervaringen

“Karen is een hele fijne coach. Naast dat ze veel kennis heeft over voeding en leefstijl, voel ik me als mens gezien en gehoord door haar. Door haar begeleiding leer ik anders (positiever) te kijken naar eten, gezonde leefstijl en naar mijzelf wat betreft de (soms slechte) relatie die ik met mezelf en voeding heb. Ze maakt me bewust van het feit dat ik niet zo streng voor mezelf hoef te zijn zonder dat ik mijn gezonde leefstijl overboord gooi. Mijn mindset is door Karens kennis en coaching positief veranderd waar ik de rest van mijn leven profijt bij heb en mooie resultaten mee behaal (nu al 20 kg eraf!).”

- Tania, 43 jaar

“De begeleiding was heel prettig. Karen is heel liefdevol en luistert goed. Het was zeker niet altijd makkelijk, maar Karen heeft me altijd gesteund om door te gaan en om voor mezelf op te komen. Ik ben naar mijn eigen gevoel gaan luisteren en durf daar op te vertrouwen. En dat geeft me zoveel kracht. Als het weer even wat minder gaat weet ik nu wat ik eraan kan doen.”

- Adile, 46 jaar

“Ik heb nooit geleerd wat ík wil en dat ík belangrijk ben. Voor mij was iedereen belangrijk behalve ik. Daardoor zat ik niet goed in mijn vel en at ik mijn emoties weg. Nu snap ik het proces, wat er gebeurt als ik ga eten. Ik weet wat mijn behoefte is als ik ga eten, wat er aan de hand is en wat ik wil weg eten. Ik mag er zijn van mezelf en ben trots met wat ik heb bereikt. Ik heb zelfs keuzes gemaakt waarvan ik een jaar niet had durven dromen!”

- Esther, 45 jaar

Start alvast thuis met de gratis hormoontest

Veel klachten zoals vermoeidheid, een kort lontje, stemmingswisselingen of zwaarder worden zonder veel te eten, hebben te maken met een verstoorde hormoonbalans. Ben je benieuwd hoe het met jouw hormoonbalans is?