Innerlijke criticus

Innerlijke criticus

Dat stemmetje dat de hele dag roept dat je het niet goed doet. Dat het altijd beter kan. Of van je eist dat je je bescheiden opstelt. Dat jou uitscheldt als iets verkeerd gaat. Of zegt dat je het beter kunt opgeven omdat het je toch niet gaat lukken….

innerlijke criticus

Leuk kennis met je te maken: De Innerlijke Criticus. We hebben allemaal een innerlijke criticus. Meerdere zelfs. In verschillende rollen. Deze criticus heeft maar één doel; jou schermen voor de pijn die je in het verleden hebt gevoeld naar aanleiding van een bepaalde gebeurtenis. Voelde je je als kind bijvoorbeeld afgewezen omdat je iets niet goed deed, dan kun je zomaar een criticus hebben ontwikkeld die jou heel erg je best laat doen. En bereid is jou hard aan te pakken zodat je je best doet. Met als doel dat je geaccepteerd wordt.

Negatief effect

Hoewel de intentie van je criticus dus positief is, maakt hij je vaak onzeker, angstig en ongelukkig. Gelukkig kun je met een gerichte oefening de invloed van je criticus(sen) steeds meer laten afnemen, zelfs zover dat ze geen enkele invloed meer op je hebben. Dat begint met inzicht in de verschillende criticussen die jij hebt ontwikkeld. Door op te schrijven wat je zoal tegen jezelf zegt op een dag, word je je hiervan bewust.

Als het je helpt, kun je ze een naam geven: de gemakzuchtige (die ervoor zorgt dat je niet in actie komt), de perfectionist (die maar blijft zeggen dat het beter kan) of de machteloze (die je in een slachtofferrol plaatst).

Intentie

Ga vervolgens na welke goede intentie de criticus heeft. Want hoe vals ze soms tegen je kunnen zijn, onthoud dat er altijd een goede intentie achter zit! Druk hem daarom nooit weg maar bedank hem juist voor zijn goede intentie. Bedenk één of meer manieren waarop je ervoor kunt zorgen dat de positieve intentie van jouw criticus ook bereikt kan worden. Ga vervolgens in gesprek met je criticus en overleg met hem welke manier je op dat moment het beste kunt inzetten. Door dit telkens te herhalen zal zijn invloed steeds verder afnemen.

Wil je hier mee aan de slag en doe je dit graag samen? In mijn traject Ultimate Bliss® komt dit uitgebreid aan de orde.

Ervaringen

“Karen is een hele fijne coach. Naast dat ze veel kennis heeft over voeding en leefstijl, voel ik me als mens gezien en gehoord door haar. Door haar begeleiding leer ik anders (positiever) te kijken naar eten, gezonde leefstijl en naar mijzelf wat betreft de (soms slechte) relatie die ik met mezelf en voeding heb. Ze maakt me bewust van het feit dat ik niet zo streng voor mezelf hoef te zijn zonder dat ik mijn gezonde leefstijl overboord gooi. Mijn mindset is door Karens kennis en coaching positief veranderd waar ik de rest van mijn leven profijt bij heb en mooie resultaten mee behaal (nu al 20 kg eraf!).”

- Tania, 43 jaar

“De begeleiding was heel prettig. Karen is heel liefdevol en luistert goed. Het was zeker niet altijd makkelijk, maar Karen heeft me altijd gesteund om door te gaan en om voor mezelf op te komen. Ik ben naar mijn eigen gevoel gaan luisteren en durf daar op te vertrouwen. En dat geeft me zoveel kracht. Als het weer even wat minder gaat weet ik nu wat ik eraan kan doen.”

- Adile, 46 jaar

“Ik heb nooit geleerd wat ík wil en dat ík belangrijk ben. Voor mij was iedereen belangrijk behalve ik. Daardoor zat ik niet goed in mijn vel en at ik mijn emoties weg. Nu snap ik het proces, wat er gebeurt als ik ga eten. Ik weet wat mijn behoefte is als ik ga eten, wat er aan de hand is en wat ik wil weg eten. Ik mag er zijn van mezelf en ben trots met wat ik heb bereikt. Ik heb zelfs keuzes gemaakt waarvan ik een jaar niet had durven dromen!”

- Esther, 45 jaar

Start alvast thuis met de gratis hormoontest

Veel klachten zoals vermoeidheid, een kort lontje, stemmingswisselingen of zwaarder worden zonder veel te eten, hebben te maken met een verstoorde hormoonbalans. Ben je benieuwd hoe het met jouw hormoonbalans is?