Etiketten lezen

Etiketten lezen

Je wilt graag gezonde keuzes maken op het gebied van voeding. Maar hoe weet je nu welke producten gezond zijn? In de supermarkt duizelt het je van de producten die claimen Verantwoord en gezond te zijn. Je ziet door de bomen het bos niet meer…

etiketten-lezen

Ik kan je gerust stellen, je bent zeker niet de enige. Fabrikanten doen er alles aan om hun product aan de man te brengen en zijn meesters in het om de tuin leiden van de consument. Ik geef je dan ook graag een aantal tips zodat je snel ziet of een product goed voor je gezondheid is of niet:

1. Onbewerkte voeding

Eet zoveel mogelijk pure en onbewerkte voeding. Je hoeft dan ook geen etiket te lezen, lekker handig 😉. Van een paprika, courgette of een kiwi weet je namelijk dat het gezond is!

2. Kijk naar de ingrediënten

Vergeet de ‘voedingswaarde’-tabel, kijk naar de ingrediëntenlijst. Het ingrediënt dat als eerste wordt genoemd, zit er het meeste in, enzovoorts.

3. Mijd al het suiker

Weet dat suiker allerlei schuilnamen heeft waar fabrikanten graag gebruik van maken: suiker, fructose, maltose, maltodextrine, galactose, sacharose, dextrose, JA ECHT! Jij denkt dan dat suiker maar 1x voorkomt in het product terwijl er zomaar 4 soorten kunnen zijn toegevoegd.

4. Herken je alle ingrediënten?

Kijk hoeveel ingrediënten je herkent of liever, niet herkent. Hoe minder je er herkent, hoe ongezonder het product. Wist je dat sinds wij consumenten kritischer zijn geworden tegenover E-nummers, fabrikanten ze zijn gaan uitschrijven? Dus geen E621 (die moet je sowieso mijden!!) maar mononatriumglutamaat.

5. Minder ingrediënten

Hoe meer ingrediënten, hoe meer bewerkt. Hou als richtlijn aan dat het product maximaal 5 ingrediënten bevat waarvan je dus weet wat het is.

6. Alleen maar volkoren

Zorg dat, als een product gemaakt is van meel, het volkorenmeel is.

7. Laat je niet verleiden

Laat je niet verleiden door de ‘healthy’-claims!

Met deze simpele tips heb je vrij snel in de gaten welke producten je beter in de supermarkt kunt laten liggen.

Ervaringen

“Karen is een hele fijne coach. Naast dat ze veel kennis heeft over voeding en leefstijl, voel ik me als mens gezien en gehoord door haar. Door haar begeleiding leer ik anders (positiever) te kijken naar eten, gezonde leefstijl en naar mijzelf wat betreft de (soms slechte) relatie die ik met mezelf en voeding heb. Ze maakt me bewust van het feit dat ik niet zo streng voor mezelf hoef te zijn zonder dat ik mijn gezonde leefstijl overboord gooi. Mijn mindset is door Karens kennis en coaching positief veranderd waar ik de rest van mijn leven profijt bij heb en mooie resultaten mee behaal (nu al 20 kg eraf!).”

- Tania, 43 jaar

“De begeleiding was heel prettig. Karen is heel liefdevol en luistert goed. Het was zeker niet altijd makkelijk, maar Karen heeft me altijd gesteund om door te gaan en om voor mezelf op te komen. Ik ben naar mijn eigen gevoel gaan luisteren en durf daar op te vertrouwen. En dat geeft me zoveel kracht. Als het weer even wat minder gaat weet ik nu wat ik eraan kan doen.”

- Adile, 46 jaar

“Ik heb nooit geleerd wat ík wil en dat ík belangrijk ben. Voor mij was iedereen belangrijk behalve ik. Daardoor zat ik niet goed in mijn vel en at ik mijn emoties weg. Nu snap ik het proces, wat er gebeurt als ik ga eten. Ik weet wat mijn behoefte is als ik ga eten, wat er aan de hand is en wat ik wil weg eten. Ik mag er zijn van mezelf en ben trots met wat ik heb bereikt. Ik heb zelfs keuzes gemaakt waarvan ik een jaar niet had durven dromen!”

- Esther, 45 jaar

Start alvast thuis met de gratis hormoontest

Veel klachten zoals vermoeidheid, een kort lontje, stemmingswisselingen of zwaarder worden zonder veel te eten, hebben te maken met een verstoorde hormoonbalans. Ben je benieuwd hoe het met jouw hormoonbalans is?