Mijn tips bij een disbalans van het hormoon cortisol


1. Voeding

Voeding en stress hebben veel invloed op elkaar. In tijden van stress heeft je lichaam een verhoogde behoefte aan voedingsstoffen. Magnesium, zink, de B-vitamines, vitamine C, en omega-3. 

Specifieke voedingstips in tijden van stress
Bladgroenten, blauwe bessen, vette vis, walnoten, lijnzaad, koolsoorten, spruitjes, citrusvruchten, kiwi’s, pure chocolade (biologisch en minimaal 72%), zeewier, peulvruchten.

Voor de aanmaak van endorfines:
(mager) gevogelte, kabeljauw, eieren, zonnebloempitten, pompoenpitten, chiazaad, bananen, ongebrande gemengde noten, sojabonen, kaas, eieren, (mager en onbewerkt) vlees (geen varken!), vis, bonen, zeewier, chiazaad, haver, zonnebloempitten, sesamzaad (bv tahin), ongebrande gemengde noten, zaden,, avocado, pure chocolade (biologisch en minimaal 72%), zeewier.

Kruiden
Kruiden zijn erg geneeskrachtig. Kook daarom zoveel mogelijk met verschillende (verse) kruiden. In tijden van stress maak je je lichaam extra blij door de nadruk te leggen op de volgende kruiden: basilicum, dille, rozemarijn, venkel, ginseng, oregano, pepermunt, kaneel, fenegriek, kiemen, lijnzaad, Siberische ginseng, (in de thee:) valeriaan, passiebloem en hop.

2. Vermijd exorfine stoffen

Exorfine stoffen zijn voedingsstoffen die een negatieve werking op het endorfinesysteem kunnen hebben. Zij hebben dezelfde werking als endorfines (vandaar dat we ze ook zo graag eten, zeker in tijden van stress!) en schoppen het endorfinesysteem in de war. Wees daarom zuinig met gluten (brood, tarweproducten), soja, dierlijk zuivel, E nummers en suikers, zeker in tijden van stress. Hoe verleidelijk het ook kan zijn om deze producten in tijden van stress te eten.

3. Rust (en voldoende slaap)

Rust staat aan de basis van een goedwerkend systeem. Als je maar doorgaat, raak je overprikkeld, ga je slecht slapen, krijg je last van vermoeidheid en grijp je vervolgens naar genotsvoedsel, en de vicieuze cirkel is ingezet.

Luister dus naar het signaal van je lichaam dat het rust nodig heeft, alleen zo hou je je hormonen in balans.

4. Beweeg

Als je hoofd overloopt en je maakt een wandeling in het bos, zul je merken dat je helemaal ontspannen weer terugkomt. Bewegen en de buitenlucht doen wonderen. Je loopt letterlijk de stresshormonen je lichaam uit en daarnaast maak je gelukshormonen aan. Overdrijf alleen niet, want overmatig sporten werkt in tijdens van hoge stress averechts. Intensief sporten is immers ook een vorm van stress voor ons lichaam.

5. Zorg voor een goede darmflora

Een gezonde darmflora vermindert de respons op stress. Eet voor een gezonde darmflora gevarieerd en vezelrijke voeding. Vul het eventueel aan met probiotica (laat je hierbij altijd adviseren door een therapeut) en vermijd antibiotica in je voeding door zoveel mogelijk biologisch te eten. 

Kauw goed, zorg voor de juiste zuur-basebalans en voorkom overbelasting van de alvleesklier. Pak stressvolle situaties aan en mijd het eten van (teveel) gluten.

6. Mindset

We praten onszelf chronische stress aan. We piekeren en hebben angsten voor de toekomst. Je gedachten hebben dus rechtstreeks invloed op je stressniveau. Mensen met een positieve mindset hebben beduidend minder stress dan mensen met een negatieve mindset. Leer te leven op basis van vertrouwen in plaats van angst en neem het leven niet te serieus.

7. Zorg voor een stabiele bloedsuikerspiegel

Een instabiele bloedsuikerspiegel is stress voor het lichaam. Gisteren heb je mijn tips voor een stabiele bloedsuikerspiegel kunnen lezen. 

Ervaringen

“Karen is een hele fijne coach. Naast dat ze veel kennis heeft over voeding en leefstijl, voel ik me als mens gezien en gehoord door haar. Door haar begeleiding leer ik anders (positiever) te kijken naar eten, gezonde leefstijl en naar mijzelf wat betreft de (soms slechte) relatie die ik met mezelf en voeding heb. Ze maakt me bewust van het feit dat ik niet zo streng voor mezelf hoef te zijn zonder dat ik mijn gezonde leefstijl overboord gooi. Mijn mindset is door Karens kennis en coaching positief veranderd waar ik de rest van mijn leven profijt bij heb en mooie resultaten mee behaal (nu al 20 kg eraf!).”

- Tania, 43 jaar

“De begeleiding was heel prettig. Karen is heel liefdevol en luistert goed. Het was zeker niet altijd makkelijk, maar Karen heeft me altijd gesteund om door te gaan en om voor mezelf op te komen. Ik ben naar mijn eigen gevoel gaan luisteren en durf daar op te vertrouwen. En dat geeft me zoveel kracht. Als het weer even wat minder gaat weet ik nu wat ik eraan kan doen.”

- Adile, 46 jaar

“Ik heb nooit geleerd wat ík wil en dat ík belangrijk ben. Voor mij was iedereen belangrijk behalve ik. Daardoor zat ik niet goed in mijn vel en at ik mijn emoties weg. Nu snap ik het proces, wat er gebeurt als ik ga eten. Ik weet wat mijn behoefte is als ik ga eten, wat er aan de hand is en wat ik wil weg eten. Ik mag er zijn van mezelf en ben trots met wat ik heb bereikt. Ik heb zelfs keuzes gemaakt waarvan ik een jaar niet had durven dromen!”

- Esther, 45 jaar

Start alvast thuis met de gratis hormoontest

Veel klachten zoals vermoeidheid, een kort lontje, stemmingswisselingen of zwaarder worden zonder veel te eten, hebben te maken met een verstoorde hormoonbalans. Ben je benieuwd hoe het met jouw hormoonbalans is?